Reseptit
Kommenttia 52

4 tunnin pataleipä…

No niin, nyt ei tarvitse pataleipää enää odottaa aamuun! Löysin nimittäin netin ihmemaasta reseptin, jolla leipä syntyy vain reilun kolmen tunnin kohotuksella. Kokeilin – ja toimii!

Pointti on siinä, että taikinaan käytettävä vesi onkin kuumaa eikä kylmää. Muuten prosessi on sama, eli helpoista helpoin.

Tarvitaan tietysti pata (vaikka onnistuihan se edellinenkin leipä ihan vain kattilassa). Täältä Algarvesta ostamani pata on melko pieni, vain 21 senttinen, mutta juuri täydellinen pataleivän leivontaan. Ei sillä ole hienoa brandiakään, mutta se on vaaleansininen, raskasta valurautaa ja  ihana.

NÄITÄ TARVITSET:

380g jauhoja.  Tämä jauhomäärä on taulukon mukaan 6,33 dl, mutta grammamitat ovat leivonnassa tarkempia.
3,5 dl  60-asteista vettä
¼ tl kuivahiivaa (1 tl on 5ml)
1 rkl suolaa tai vähemmän jos niin haluat

Lisäys 25.3. Kommentteja lukiessani huomaan, että joillakin leivästä on tullut lättänä. Tähän voi olla syynä veden lämpötila, joka ei saa ylittää 60 astetta, mutta ei alittaa 55 astettakaan, tarkkaa hommaa nimittäin. Itse mittasin veden lämpötilan ennen jauhoihin sekoittamista tasan 60C asteeseen. Sekoitin veden jauhoihin ja mittasin sen jälkeen taikinan lämpötilan ja se oli 47C astetta, joten kyllä sen hiivan pitäisi ihan elävänä siitä selvitä ja selviäähän se, koska suurimmalla osalla leipä on onnistunut täydellisesti.  Hiivan määrää voi hippusen lisätä, se ei haittaa. Mutta hyvin toimi ihan tällä pienelläkin määrällä.

TEE NÄIN:

Sekoita ainekset taikinaksi isolla lusikalla tai lastalla, anna taikinan tekeytyä kulhossa keittiön pöydällä muovikelmulla ja keittiöpyyhkeellä peitettynä  kolme tuntia. Voi antaa kohota kaemminkin, jos on muuta tekemistä.

Siirrä taikina, joka ei ole hirveästi kohonnut, ehkä enemmänkin levinnyt, hyvin jauhotetulle leivinalustalle. Kääntele sitä muutaman kerran leivinlastalla, että saat sen kivasti pyöreäksi. Vasemmassa kuvassa juuri sekoitettu taikina, oikealla kolme tuntia kohonnut ja lastalla muotoiltu.

Siirrä taikina lastan avulla puhtaaseen kulhoon, jossa on leivinpaperi ja anna kohota siinä vielä sillä aikaa, kun lämmität uunin ja padan kansineen  230C- asteeseen.  Noin 30 min.

Nosta taikina papereineen pataan ja paista leipää  uunissa 230C-asteessa kuumassa padassa 30 minuuttia. Ota pata uunista, nosta kansi pois ja paista vielä ilman kantta  15 minuuttia. Minä paistoin 20, koska halusin erityisen rapean kuoren. Vasemmalla leipä, kun otin kannen pois ja oikealla valmiiksi paistettu.

 

Sitten ei tarvita, kuin kylmää luomuvoita päälle ja nauttimaan. Ihan täydellinen leipä! Näitä tulen leipomaan sämpylöideni lisäksi Namasten aamiaispöytään.

Käytän usein grammoja leivonnassa, mutta jos sinulla ei ole keittiövaakaa katso  tästä taulukosta, kuinka voit muuttaa grammat desilitroiksi ja paljon muutakin.

Vai leivotaanko yhdessä…? Jos leivotaan, niin tee varaus tästä.

Sikeltä Sinulle <3

52 Kommenttia

 1. sirkka.karine sier

  Hei jos leipä tehdään tupla annoksena niin eikö paisto aika ole pidempi.
  Terv/toinen Sikke

  • Sikke Sumari sier

   En ole tätä tuplana tehnyt, mutta arvelen, että kyllä se aika pitenee, mutta ei kenties ihan tuplaksi…

 2. Johanna Uimonen sier

  Hei! Käytätkö tavallisia vehnäjauhoja vai mitä, kun taikina näyttää yllättävän tummalta? Onko sun pata pinnoitettu sisäpuoleltakin jotenkin? Ei näy kuvasta, koska leivinpaperi peittää sen. Kiitos vastauksista ja hyvistä vinkeistä muutenkin kuin tässä reseptissä!

  • Sikke Sumari sier

   Hei – ihan tavallisia jauhoja käytän.. pata on pinnoitettu ulkoa ja sisältä, olisko jotain keraamista ainetta..?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *