NiksiSirkka
Kommenttia 8

NiksiSirkka neuvoo – kuinka säilytät salaatin rapeana

Minulla on aivan mahtava tietokirja, sen nimi on Eating on the Wild Side. Kirjottaja, tutkiva journalisti Jo Robinson on tehnyt valtavan tutkimusmatkan vihannesten, juuresten ja hedelmien matkasta metsästäjien ja keräiljöiden ajasta tähän päivään. Hän kertoo siinä paljon muun tiedon ohessa siitäkin, kuinka vihanneksia, juureksia ja hedelmiä tulee säilyttää niin, että ne ovat käytettäessä parhaimmillaan ja kuinka me ihmiset saamme niistä parhaan mahdollisen hyödyn irti. Kirjan Amazon sivulle pääset  tästä

Annan tässä Robinsonin ohjeen siitä, kuinka salaatti säilyy raikkaana ja rapeana kaupasta ruokapöytään ja kuinka saamme siitä irti eniten hyödyllisiä antioksidantteja.

Heti kotiin päästyäsi irroita lehdet salaatin kannasta ja pane ne kymmeneksi minuutiksi jääkylmään veteen. Alentamalla  lämpötilaa hidastat salaatin ikääntymistä. (Siksi minäkin pulahdan tonne jääkylmään uima-altaaseen joka päivä, satoi tai paistoi).

Lisää veteen jääpaloja, jos hanasta ei tule tarpeeksi kylmää.

Kylmän kylvyn jälkeen kuivaa salaatinlehdet huolellisesti joko salaattilingolla (maailman paras vehje) tai pyyhkeen sisällä pyöritellen. Vesi kuuluu lehtien sisälle, ei ulkopinnalle.

Pakkaa kylmäkylvetetyt ja kuivatut salaatinlehdet tiiviisti suljettavaan muovipussiin (esim. Minigrip) ja purista pussista ulos niin paljon ilmaa kuin voit ilman, että rutistat salaatinlehdet kuoliaiksi.

Pistele sitten neulalla pussiin 10-20 pienenpientä reikää. Tämä pussin perforointi mahdollistaa salaatin ‘hengittämisen’ sopivasti. Vihannekset nimittäin eivät kuole, kun ne korjataan kasvupaikaltaan, vaan käyttävät yhä edelleen happea ja tuottavat hiilidioksidia, eli hengittävät. Jos pussissa ei ole reikiä, ne kuolevat hapen puutteeseen ja liialliseen hiilidioksin tuotantoon.

Jos revit salaatinlehdet ennen pussiin laittoa lisäät samalla niiden antioksidanttipitoisuutta, sillä revittäessä ne ‘puolustautuvat’ ulkoista vihollista vastaan ja tuottavat puolustuksekseen antioksidantteja, jotka saat hyödyksesi salaatin syödessäsi,

Säilytä pussi jääkaapin salaattilokerossa. Siellä on sopiva lämpötila ja kosteus. Syö salaatti kuitenkin mahdllisimman nopeasti, sillä jokainen päivä vähentää sen terveellisyyttä ja makua.

Tiedoksesi vielä sekin, että mitä punaisempi salaatti sitä enemmän antioksidantteja siinä on. Niinpä tammenlehvä on hyvä, mutta lollo rosso vielä parempi! Kitkerät maut pitäisi myös lisätä salaatteihin, muutama lehti punaista sikurisalaattia tekee ihmeitä. Sen rapean, mutta mauttoman jäävuorikerän saa unohtaa kokonaan!

Nauti salaattia ja nauti se rapeana! Ai niin, yksinkertainen ja hyvä perus- salaattikastike syntyy, kun sekoitat 1 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua, 3 rkl oliiviöljyä, suolaa ja mustaa pippuria. Yksi pilkottu valkosipulinkynsi ja ripaus sokeria antaa lisämakua, mutta ota valkosipulinpalat pois ennen kuin sekoitat kastikeen salaattiin. Lisämakeutta saa hunajasta ja tulta chilistä, lisää lusikallinen sinappia  ruokaisten salaattien kastikkeeseen.

Nyt lopetan, ennen kuin tästä tulee kirja!
Sikke

8 Kommenttia

 1. Ulla-Maija sier

  Kiitos Sikke. Tämä oli hyvä vinkki. Muutenkin inspiroidun aina ohjeistasi täällä. Viimeksi tein pataleivän, vaikka olin aiemmin aatellut etten viitsi. Kyllä kannatti.

  • Sikke Sumari sier

   Kiitos kiitoksista – kiva kuulla, että leipä onnistui! Se on niin ihanan helppo ja hyvää tulee ihan väkisin!

 2. Päivi sier

  Kiitos paljon Sikke! Nyt syödään meilläkin rapeaa salaattia ja niin pienellä vaivalla, nam! Sitten vähän asian vierestä; mistä löysitte tämän kauniin asuntonne, vai onko se oma? Vuokrausvinkkejä ottaisin mielelläni vastaan 🙂

  • Sikke Sumari sier

   Niin helppoa napata jääkaapista valmiiksi pesty ja rapea salaatti! Vuokrattu on talvikaudeksi täältä Algarvesta. Täältä löytyi http://www.portugal-accommodation.com Jos otat yhteyden niin kysy José da Martaa ja kerro minulta terveiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *