Reseptit
Kommenttia 207

Rapeakuoriset aamusämpyläni

Yleisön pyynnöstä tässä teille ne Namasten aamusämpylät – Olkaa hyvä!  

Kun on tämän leipätaikinan kerran tehnyt siitä tuppaa tulemaan tapa, koska tämä taikina on varmasti maailman helpoin. Teet sen illalla ja paistat siitä  aamulla juuri niin monta sämpylää kuin sillä kertaa tarvitset ja panet taikinan takaisin jääkaappiin odottamaan seuraavaa aamua – tai miksei iltaa, jos vaikka huvittaisi paistaa lämmintä leipää iltateelle.

IMG_2324

NÄITÄ TARVITSET

7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl  ruisjauhoja
2 dl  kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia..
n. 10 dl vehnäjauhoja (mutta ÄLÄ lisää liikaa!)
+ kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

Huomautus 4.4.2016!  Huomaan sos. mediassa, että reseptini on jossain vaiheessa jonkun muun blogissa muokkautunut niin, että tuorehiivan tilalla on käytetty kuivahiivaa. No, se on ihan yhtä hyvä vaihtoehto ja kätevä esim. mökillä, jonne tuorehiivaa ei aina saa haalittua. Jauhosekoitus voi olla mikä tahansa tekijää miellyttää, mutta olen huomannut, että ruisjauhot antavat tosi kivan maun sämpylöille. Pääasia on, että taikinaa ei vaivata eikä tehdä liian tanakaksi ja että uuni on tarpeeksi kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä. Paras maku tulee, jos taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina.

IMG_2282  IMG_2368

Vasemmanpuoleisessa kuvassa taikina on juuri tehty. Oikeanpuoleisessa on kolme päivää jääkaapissa ollut taikina, joka pulputtaa kuin taikinajuuri.

Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.

Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.

IMG_0301

Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.

Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

IMG_2372  IMG_4703

Tästä samasta taikinasta voit tehdä myös isompia leipiä. Mutta käytä silloin enemmän jauhoja, että saat hiukan tanakamman taikinan.

Leivontailoa syksyyn!

207 Kommenttia

 1. Pasi sier

  Hei Sikke
  En saa taikinaa nousemaan tarpeeksi. Tällä kertaa käytin 35 gr kuivahiivaa. Pitäisikö antaa taikinan nousta ensin kunnolla enne jääkaappiin nostamista? Olen aina sekoittamisen jälkeen nostanut sen suoraan jääkaappiin.
  Kiitokset reseptistä, parhaat sämpyt ikinä 🙂

  • Sikke Sumari sier

   PASI – se taikina ei nouse kuten taikinat yleensä, se muuttuu sitekäksi siellä jääkaapissa ja taikinan pinta hiukan kupilii ja nousee ehkä muutaman sentin. Näin sen kuuluukin olla. Siitä vaan nappaat isolla lusikalla – siis ISOLLA lusikalla sämpylämöykkyjä pellille ja uuniin. Siis ei tarvitse antaa nousta ennen jääkaappin laittoa. Mutta tuorehiiva toimii tässä, kuivahiivaa jos käytät niin hyvä käyttää tarpeeksi lämmintä vettä. Tuorehiivassa ei sitäkään tarvitse.

 2. Tomi Soini sier

  Moikka. Ensinnäkin, aivan mahtavia sämpylöitä! Kokeiltu on jo pari kertaa. Mutta se mikä askarruttaisi on että jos käyttää kuivahiivaa, se varmaankin lisätään jauhoihin, eikä veteen? Entä voiko vehnäjauhot (n.10dl) korvata kokonaan tai ainakin osittain esim. täysjyvävehnäjauhoilla, vai vaikuttaako se liikaa taikinaan ja sen rakenteeseen? Ja sitten vielä, mitenkäs, uskaltaisiko kohdan ”2dl kokojyväjauhoja..” korvata gluteenittomilla (riisi-, peruna-, kaura-) jauhoilla? Mitä luulet?

  • Sikke Sumari sier

   En suosittele kuivahiivan käyttöä, mutta jos se on ainoa mahdollisuus niin laittaisin sen lämpimään veteen, että varmasti aktivoituu ja siiten vasta muut aineet. Parasta tulee, kun puolet jauhoista on vehnäjauhoja, loput voi sitten olla mitä vaan. tosin en ole gluteenittomia kokeillut – kerro onnistuiko niiden kanssa, jos teet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *