Reseptit
Kommentoi

Marenki-suklaakakku eli ’herrainkakku’.

Tässä tyylikkäässä kakussa yhdistyy mureanrapea, kevyt marenki, suloisen pehmeä, suussa sulava suklainen täyte ja kieltä kiusaava kirpeä puolukka.  Oliko tarpeeksi adjektiiveja :)? No, kakku on niin ihana, että adjektiivit ihan itsestään kirpoavat sormista.

Ihanan maun lisäksi kakku on naurettavan helppo ja nopea tehdä ja sopii mitä parhaiten vaikkapa isää ilahduttamaan tulevana isänpäivänä. Mutta toisaalta, kun sen on kerran tehnyt, käy helposti niin, että se ilmestyy pöytään useamminkin.

Nimensä ’herrainkakku’ se sai, kun eräänä kesänä Namastessa tarjosin sitä luottorakentajalleni Vollille, joka kovasti tykkää kakuista. Nähdessään kakun ja maistaessaan sitä Volli totesi, että tämähän on selvästi herrasmieskakku! Ja siinä hän oli oikeassa. Niinpä kaadoin hänen lasiinsa konjakkitilkan. 

 

NÄITÄ TARVITSET MARENKIPOHJIIN

200 g hasselpähkinöitä hienona rouheena
5 munanvalkuaista
3 dl tomusokeria

(Lisää tomusokeriin 2-3 rkl sokerimatonta kaakaojauhetta, jos haluat lisää suklaista makua ja väriä.)

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Vispaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää valkuaisvaahtoon ensin tomusokeri ja kääntele sitten sekaan  pähkinärouhe.

Levitä seos kahdeksi kakkupohjan kokoiseksi ympyräksi voidelluille leivinpapereille, jotka asetat uunipeltien päälle ja paista uunissa 12 – 15 minuuttia. Irrota pohjat papereista vielä lämpiminä, mutta anna niiden sitten jäähtyä. Nämä voit tehdä valmiiksi jo kakun tarjoamista edeltävänä päivänä.

 

Saat sopivan kokoisen marenkipohjan, kun piirrät leivinpaperiin ympyrän tarjoiluvatisi avulla.

SUKLAATÄYTE (GANACHE)

1 dl kuohukermaa
100 g valitsemaasi suklaata (minulla puolet maitosuklaata ja puolet 72% tummaa suklaata) palasina

 

Kun suklaata sekoittaa kuumaan kermaan, tuntuu ensin siltä, ettei siitä paksua tulekaan, että suklaata on liian vähän. Mutta kyllä se siitä tekeytyy, kunhan kaikki suklaa pikkuhiljaa sulaa.

 

Lämmitä kerma melkein kiehuvaksi, ota kattila pois liedeltä ja lisää siihen suklaa. Sekoita, kunnes seos on tasainen. Jäähdytä seos ja vatkaa sen jälkeen kuohkeaksi. Mutta älä vatkaa liikaa, ettei se mene kokkareiseksi.

KIRPEÄN PUOLUKKATÄYTTEEN

saat heittämällä kattilaan pari desiä puolukoita (vaikkapa pakasteesta) ja muutaman lusikallisen sokeria tai hunajaa. Keitä sen verran, että marjat hajoavat ja seos hiukan paksunee. Anna jäähtyä.

KOKOA KAKKU

Aseta toinen marenkipohja tarjoiluvadille, levitä ohut kerros puolukkaa pohjan päälle ja sen päälle suklainen ganache, jonka päälle asetat toisen marenkikiekon.

KORISTESUKLAALASTUT

Sulata n.100 g suklaata vesihauteessa. Kaada sula suklaa leivinpaperin päälle ja levitä se ohueksi kerrokseksi lastan avulla. Anna kovettua jääkaapissa. Vuole sitten jähmettyneestä levystä lastuja tai rullia vaikka juustohöylällä. Aseta ne nopeasti ja mahdollisimman vähän kosketellen (sulavat helposti) kakun päälle.

 

 

Ja näin on ihananainen kakkusi vain koristeita vaille valmis!

 

Koristellaan se siis ensin suklaalla!

 

Ja sitten…

 

… puolukoilla ja lopuksi vielä…

 

 

… muutama mintunlehti – TIETYSTI!

 

Hyvää isänpäivää rakkaat lukijani ja kanssakokkaajani <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *