Reseptit, Yhteistyössä
Kommenttia 2

Lämmin kanasalaatti, jossa rouskuu kvinoa ja hamppu

Tulin NamiNamastesta isolle kirkolle mukanani korillinen oman keittiöpuutarhan  myrkytöntä salaattia, muutama yrtinoksa ja iso kimppu persiljaa. Hinkusin lounaaksi ruokaisaa lämmintä kanasalaattia ja sellainenhan me Tonyn kanssa tehtiin. 

Mielenkiintoista muuten, että lounaskuppiloiden salaateissa broileri yleensä yht’äkkiä muuttuukin kanaksi. Ymmärrän sen, koska itsekin inhoan  broileri sanaa ja käytän mieluummin kananpoikaa, se kuulostaa herkullisemmalta :).

I

Kaikki tietysti tietävät, että kyseessä on broileri, sillä  oikeita kanojahan ei mistään saa, vaikka niistä saisi keitettyä maailman parhaan kanaliemen. Mihin lie joutuvat kotkottajat sen jälkeen, kun ovat munimisensa munineet. Täytyykin  kysyä Sanna Mansikkamäeltä, joka on kirjoittanut oivallisen MUNA-keittokirjan munista ja niiden munijoista.

EDIT 16.9. Sain vastauksen Sannalta, kiitos!:

Munaeggspress taitaa olla ainut, joka hyödyntää munivat kuolleet kanat ”lihaksi” ja myyntiin. Eli patakanaksi https://munaeggspress.fi/Tuotteet
Vaahteramäen Friida ulkokana n.900g

Friidat ovat munintarotuisia, munintansa päättäneitä kanoja. Kanan liha soveltuu parhaiten patoihin, kastikkeisiin ja perinteiseen viillokkiin.  Pakastetuote. Hinta: 10€/kpl

Halusin salaattiin luomubroileria, mutta sen löytäminen ei ihan helppoa ollutkaan! Kaikenmaailman perhetilojen mielikuvia kyllä tarjotaan, mutta ei niissäkään luomua kasvateta. Mutta etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan (sen opin jo pyhäkoulussa). Tällä kertaa aukeni ovi tehtaankadun Laivurin valintaan, jossa yleensäkin on erinomainen valikoima luomulihaa, mm Rauhalan lammasta. Sieltä löytyi Lallin Luomun  100% luomuinen rintafilee (uusi tuttavuus minulle tämä Lallin Luomu)  No, onhan sillä hintaa, mutta mottoni onkin syödä vähemmän, mutta parempaa.

Koossa oli siis salaatti ja ’kananpojan’ rintafileet. Tarvittiin vielä kvinoaa ja Hamppufarmin kuorittuja hampunsiemeniä ja niitähän mulla on aina kaapissa, joten hommiin vaan!

Kvinoan valmistin paketin ohjeen mukaan. Hyvin ensin huuhtelin – siitä liukenee huuhdottaessa jotain, jota on parempi olla elimistöönsä tunkematta, en just nyt muista mitä. Sitten liotin 5 minuuttia vedessä, johon lisäsin pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja sen jälkeen paahdoin pannulla toiset viisi minuuttia.

Pannulle lisäsin kvinoan kaveriksi paahtumaan desin verran Hamppufarmin kuorittuja hampunsiemeniä, joille ei tarvitse tehdä muuta kuin lisätä sekaan. Nämä kaksi sopivat hyvin yhteen, molemmissa hieno pähkinäinen maku.

Kuvasta huomaan, että olen unohtanut mainita cashew pähkinät ja parsakaalin!! Parsakaalin ryöppäsin pikaisesti (Tony sen oikeasti ryöppäsi) kevyesti suolatussa vedessä ja cashewit paahdoin äkkiä hampun ja kvinoan jälkeen samassa pannussa.

Vinkki : Salaatteihin lisättäessä pähkinät ja siemenet kannattaa aina ensin paahtaa kuivalla pannulla – maku syvenee ja paranee.

Pesin ja pyöräytin salaatit salaattilingossa – maailman paras esine muuten – hanki, jos et jo omista ja salaatista tykkäät. Paras on aika kallis, mutta kestävä ja hintansa väärtti.

Sillä aikaa Tony kypsensi kananpojan rintafileepalat oliiviöljyssä persiljalla maustettuna. Hän kypsentää ne oliiviöljyssä ensin melko kuumalla pannulla hetkisen ja ottaa sitten pannun pois liedeltä. Liha kypsyy meheväksi jälkilämmössä.

Kvinoa hampunsiemenseos maustettiin kastikkeella, jossa oli tilkka siementen pähkinäistä makua korostavaa hasselpähkinäöljyä ja toinen tilkka vadelmaviinietikkaa. Suhteessa 1/3 öljyn hyväksi.

Sitten ei tarvittu muuta kuin koota salaatti. Ensin raikkaat lehdet lautaselle, suihke Terra Cretan oliiviöljyä päälle (tätä öljyä saa todellakin kätevässä suihkepullossa).Parsakaalit, pähkinät ja kvinoa-hampunsiemenseos sekaisin ja lautasen keskelle ja päälle lämpimät kananpojan fileepalat. Voilá!

Salaatti maistui ihanasti rosé viinin kera ja huomatkaa, myös parsakaalin varret kiehautettiin ja tuossa ne on keskellä pöytää tarjona samoin kuin lisää kastiketta niille (siis minulle), jotka sitä haluavat.

Yhteistyökumppanini Hamppufarmin sivustolta  löydät lisää tietoa kotimaisen hampun hienoista ominaisuuksista ja voit myös ostaa tuotteitaan verkkokaupasta. Pääset sinne tästä.  

Itse en tiennyt hampusta juurikaan mitään, ennen kuin yhteistyömme alkoi, mutta nyt olen täysin hurahtanut siihen, sillä lisäämällä sitä eri muodoissa kokkailuihini aamusmuutieista sämpylöihin ja mustikkapiirakasta salaatteihin saan sen monipuoliset ja elimistön hyvinvoinnille tärkeät ominaisuudet kätevästi ujutettua ruokavaliooni. Lisäksi se maistuu hyvälle!

2 Kommenttia

  1. Jo sier

    Vaikuttaa raikkaalta reseptiltä. Tosin pieni typo hieman vääristää: ”Parsakaalit, pähkinät ja kvinoa-hampunsiemenseos sekaisin ja se lautasen keskelle ja päälle xxx…”

    • Sikke Sumari sier

      Hih, joo kiitos. Muutettu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *