Reseptit
Kommenttia 2

Vappupäivän pieni herkkupala!

Joillakin meistä saattaa vappupäivänä olla hiukan  tarvetta niin sanotulle hiukopalalle…Mieluiten suolaiselle. No, ainakin minulla yleensä on. Siksi varustaudun aina muutamalla sillipurkilla ja mietin sitten, mitä niistä tekisin. Silliasioissa luotan usein ruotsalaisiin, sillä heillä on silli ja siitä syntyvät herkut yleensä hyvin hallussa – silli sekä snapsilaulut. 

Tässä yksi ihana sekä snapsin että laulun lomaan sopiva ruotsista kotoisin oleva huikopalaresepti (huomaateko, että käytän sekä hiuko.- että huikopalaa, jotta kummankin koulukunnan kannattajat olisivat tyytyväisiä :))

Montaa raaka-ainetta ei tarvita, mutta näitä kannattaa tehdä tarpeeksi monta, sillä olen huomannut, että nämä katoavat aika äkkiä parempiin suihin.

NÄITÄ TARVITSET

Hyvää, ohutta, rapeaa näkkileipää
keitettyjä perunoita ohuina siivuina
kananmunia kovaksi, mutta ei kivikovaksi keitettyinä
silliä
voita ruskistettuna
tilliä ja ruohosipulia silputtuna
mustapippuria (suolaa)

 

Ruskista voi pyöritellen sitä kattilassa kun se sulaa ja kuumenee. Kun voin väri alkaa muuttua kullanruskeaksi, kun tunnet nenässäsi pähkinäisen tuoksun ja vaahto pinnalla vähenee kaada voi nopeasti pois kattilasta (tämä riippuu voin määrästä,  mutta vajaa 10 minuuttia se kestää), sillä se palaa hetkessä ruskistumisen jälkeen. Jätä tumma sakka kattilan pohjalle.

Kuori sitten kananmunat ja erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan ja pieni ne haarukalla. Jätä hiukan valkuaista käyttämättä.

Ruskistettu voi antaa näille namupaloille sen extra ihanan makulisän, joka vie ne tavallisesta paremmiksi. Usko pois! Eikä ruskistaminen ole ollenkaan vaikeaa. Pitää vain olla tarkkana siinä kohdassa, jolloin se ruskistuu, sillä seuraavassa vaiheessa se palaa.

Sitten ei tarvita muuta kuin leipien kokoaminen: 

Murra näkkäri epämääräsiksi paloiksi ja päällystä ne perunasiivulla, joiden päälle kokoat silliä, ja kananmunaa ja lorautat vielä kaiken päälle ruokalusikallisen ruskistettua voita.

Lopuksi ripaus mustaa pippuria ja reilusti tilli-ruohosipulisilppua.

Huurteinen snapsi (omassa kuvassa taskulämmintä) sopii seuraksi ja olut, jos niistä tykkää 🙂

Näkkärit on kiva näköisiä, kun ne murtaa epämääräisiksi paloiksi. Samalla niistä voi tehdä eri kokoisia, löytyy sitten jokaiselle sopiva.

Tässä teille vielä Helan går -snapsilaulun sanat, jos laulutuulelle päädytte:

Helan går

intro:
En liten fågel satt en gång
Och sjöng I furuskog.
Han hade sjungit dagen lång
Men dock ej sjungit någ.
Vad sjöng den lilla fågeln då? JO!

:,: Helan går,
sjung hoppfalderallanlallanlej!:,:
Och den som inte helan tar,
Han ej heller halvan får.
Helan går –
sjung hoppfalderallanlallanlej!

Ja tästä linkistä pääsee YL-laulukuoron sivulle, josta löytyy lisää snapsilauluja kaikilla kielillä 🙂

ILOISTA VAPPUA TÄÄLTÄ MUHUN RANKKASATEESTA! Onneksi huomiseksi on luvattu aurinkoa ja sateen ja auringon vuorottelustahan syntyy kevät ja puhkeaa lehdet puihin!

Sitä ennen tee tästä varaus hemmotteluhetkestä Namasteeseen. Voit tulla yksin, kaksin tai ryhmässä. Tai vain lounaalle tai illalliselle tai miksei sunnuntaina brunssille!

2 Kommenttia

  1. Kari sier

    Men dock ej sjungit någ … sen verran korjataan, että varmaakin pitäis olla nog (siis tarpeeksi)

    • Sikke Sumari sier

      Jos laulun sanoja tarkoitat niin ne on kopsattu suotaan YL:n sivustolta, joten pitääpä antaa palautetta 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *