Reseptit
Kommentoi

Ruusukaali Anton tapaan

Ruusu- eli brysselinkaali johtaa sekä Amerikassa että Englannissa ällötyimpien vihannesten listaa. Se saattaa johtua tuon pikkuruisen kaalinpään rikinkatkuisesta lemusta, joka joidenkin (esimerkiksi Maria Veitolan) mielestä muistuttaa ihan pierun lemahdusta. Mutta haju on voimakkaimmillaan, kun ruusukaalit keittää, joten jätetään se väliin ja tehdään kuten Antto Melasniemi Kokkisodassa. Valmistetaan niistä raakasalaatti!

Ruusukaalia kannattaa nimittäin syödä, koska siinä on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Lisäksi siinä on K-vitamiinia, beetakaroteenia, rautaa, foolihappoa eli B9- vitamiinia, magnesiumia ja seleeniä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ruusukaalin syöminen edistää ruoansulatuselimistön terveyttä.

Meillä näyttää kaupoissa olevan tarjona vain yhden koon ruusukaalia, vaikka maailmassa (eritoten Brysselin ympäristössä, sic!) niitä kasvaa montaa eri kokoa marmorikuulan kokoisista aina golfpallon kokoisiin saakka.

Ruuskaali ei muuten kasva kuten muut kaalit erillisinä kaalinpäinä, vaan ne kasvavat yhteen tanakkaan kuitupitoiseen varteen kiinnittyneinä. Näin niitä saa myös toreilta ostaa (tosin Suomessa en ole nähnyt) ja näin ne myös säilyvät parhaiten.

NÄITÄ TARVITSET RAAKASALAATTIIN

1 paketti ruusukaaleja
1/2 sitruunan mehu
3/4 dl  neitsytoliiviöljyä (Terra Creta)
sormisuolaa ja mustapippuria
muutaman lehtipersiljan oksan lehdet silputtuna
1 tl mintunlehtisilppua (Antolla oli timjamia)
1 rkl luomuhunajaa (SAM)

 

Pese kaalit, poista huonot lehdet ja leikkaa kaalit ohuiksi siivuiksi.

Tee kastike sekoittamalla kulhossa sitruunamehu ja oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla

Sekoita kastikkeeseen hunaja ja kaalisilppu. Lisää persilja- sekä minttusilppu ja sekoita hyvin.

Ruotsalaisella Linus Urbanecilla on hallussaan ruusukaalin syömisen (kyseenalainen) maailmanennätys – 31 kaalia minuutissa. Eiköhän panna paremmaksi. Päihitetään ruottalaiset!

P.S. Tammi kustantaa Kokkisodan resepteistä keittokirjan. Sieltä löytyy tämäkin Anton resepti alkuperäisenä versiona.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *