Reseptit
Kommenttia 2

Luumugalette Louisen tapaan

Oi kuinka tykkäänkään galetesta. Se on niin ihanan helppo tehdä ja siinä näkyy ronski ote ja käsityön leima. Ehkä sitä juuri siksi näkee niin harvoin kahviloiden vitriineissä, joissa leivonnaiset pyrkivät täydellisyyteen. Hmm.. harvoin ja harvoin. Tuskin koskaan olen galettea kuppilassa nähnyt, kun tarkemmin ajattelen. Jos niitä jossain on, niin vinkatkaa minullekin.

Galetten voi tehdä makeana tai suolaisena ja täytteen vaihtoehdot ovat lukemattomat. Aina on kotona jotain, jonka voi taikinan sisään kätkeä. Mutta taikinan pitää olla hyvä. Lopputuloksen pitää olla rapeanrouhea ja sehän tässä juuri hauskaa onkin, sillä sellainen taikinasta tulee, kun sitä ei työstä liikaa!

Eipä siis ihme, että kun sain käsiini Louise Méruksen äskettäin ilmestyneen kirjan Mina smaker från Kapstaden, jäi kirja heti auki siltä sivulta, jossa on kuva ja resepti galetesta. Tein sen ja voin suositella reseptiä, taikina on juuri sellainen kuin hyvässä galetessa pitääkin olla.

Kirjan reseptit ovat Louisen Kapkaupungissa oppimia ja hänen makumuistojaan sieltä, sillä hän on asunut siellä moneen otteeseen pitkään ja käynyt siellä myös Cordon Bleun erittäin vaativan kokkikoulun.
Kirja on ruotsinkielinen, mutta reseptit onnistut varmasti ymmärtämään kouluruotsilla. Hyvää kieliharjoitusta tarjona!

Helpotan kuitenkin hommaa tässä kääntämällä galeten reseptin suomeksi 🙂

NÄITÄ TARVITSET TAIKINAAN

4 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
1 dl jääkylmää vettä

 

Sekoita ensin keskenään kaikki kuivat ainekset, lisää sitten nopeasti käsin nyppien kylmä voi. Lisää vettä niin, että saat syntymään taikinan. Älä työstä yli, menentät rapeuden. Anna levätä jääkaapissa ainakin tunti.

NÄITÄ TARVITSET TÄYTTEESEEN

200g voita
2 dl sokeria
2 munaa
200 g jauhettua mantelia/mantelijauhoja
4 – 6 luumua, aprikoosia, nektariinia.. viipaloituna (minulla oli luumuja)
1 dl aprikoosihilloa (ei ollut hilloa Sirkalla, mutta hyvää tuli silti)

 

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja lopuksi mantelijauhot.

Ota taikina jääkaapista pehmenemään puolisen tuntia ennen kuin aloitat valmistuksen. Muuten kaulitsetsemisesta ei tule mitään.

Kaulitse taikinasta ympyrä tai soikio, muoto saa olla epämääräinen. Tämä käy parhaiten kahden leivinpaperin välissä – kääntele niitä välillä niin, että alla oleva tulee päälle ja päinvastoin. Irroita taikina välillä paperista.
Levitä mantelitäyte kaulitulle taikinalle, jätä muutaman sentin reunat ilman täytettä.

Lado hedelmäviipaleet mantelitäytteen päälle ja taittele taikinan reunat reilusti täytteen päälle. Ripottele hiukan sokeria päälle.

Paista galettea 220-asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes hedelmäviipaleet ovat pehmenneet ja taikina on saanut kauniin värin.

Reseptin mukaan lopuksi sulatetaan 1 dl (aprikoosi)hilloa pienessä kattilassa ja penslataan sillä hedelmät (reseptissä aprikooseja) galeten tultua uunista. Minulla ei ollut sopivaa hilloa joten se kohta jäi väliin.

Toivottavasti teette tämän ja nautitte tästä yhtä paljon kuin minäkin. Luumutäyte sopii täydellisesti jouluun!

2 Kommenttia

 1. Moi Sikke!
  Vantaalla, Myyrmannin yläkerrassa on baarikahvila, joka myy galetteja.
  Hyvää joulua!
  Terkuin,
  Lillukka (ksyk:sta)

  • Sikke Sumari sier

   Kiva kuulla! Kiitos ja hyvää Joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *