Reseptit
Kommentoi

Ylellistä Isälle (kin)

Tykkääkö isä kaviaarista? Tai ostereista?  Etkö tiedä – no sehän selviää, kun viet isän maistamaan niitä!
Hyvä paikka maistella molempia on Finlandia Caviar Helsingin Etelärannassa. Sain sinne kutsun ja ilahduin, koska tiesin tykkääväni.

Ennen kaviaaria maistoin muutaman osterin. Pari pientä ja hiukan makeaa Belonia ja muutaman vähän isompaa ja rasvaisempaa Fin de Clairea.

Osterit huuhdoin alas kylmällä ja kuplivalla Taittingerilla. Täy-del-linen yhdistelmä!

SITTEN OLINKIN VALMIS KAVIAARI TIETOISKUUN:

– Kaikkien kalojen munia kutsutaan mädiksi, mutta ainoastaan sampikalojen mäti on kaviaaria.
– Sampia on lukuisia erilaisia, pienestä n.7 kiloa painavasta siperiansammesta valtavaan, yli 2 tonnia painavaan belugaan (tästä painosta 2/3 voi olla kaviaaria). Oho – mikä määrä!
– Nykypäivänä kaikki käytettävä kaviaari on viljeltyä, sillä melkein kaikki sammen alalajit ovat uhanalaisia.
– Sampi on esihistoriallinen, miltei 250 miljoonaa vuotta muuttumattomana säilynyt kalalaji. Dinosauruksiakin vanhempi. Selviytyäkseen näin kauan luonnossa katastrofeista ja mullistuksista huolimatta, itse luontoäiti on pakannut jokaisen mätimunan täyteen elinvoimaa.
– Kaviaari sisältää runsaasti: A-,D-,C-, B6-, B12-vitamiineja, rautaa,  kalsiumia ja magnesiumia. HEI! Tämäpä vasta on superfoodia!
– Suomessa Carelian Caviar kasvattaa Siperiansampia Varkaudessa.
– Kaviaarin ja mädin suurin ero maun lisäksi on, että mätimunat täytyy purra rikki, kun kaviaari puolestaan sulaa suuhun. Se rikotaan kielellä kitalakea vasten. Ja niin ihanasti sulaakin!

 

TIETOISKUN JÄLKEEN OLIN INNOKAS MAISTELEMAAN KAVIAAREJA ONNELLISENA SIITÄ, ETTÄ SAMMET KASVATETAAN, EIKÄ VEROTETA NIIDEN UHANALAISTA LUONNONVARAISTA KANTAA.

TÄMÄ 65€ MAKSAVA MAISTELUSETTI (riittää 1-3:lle) SISÄLTÄÄ:

Siperiansampi (Puola) – Yleisin kaviaarin tuotantoon käytetty. Mustat pienet mätimunarakeet, merellinen.
Sampi (Italia) – Musta, hieman isommat munat kuin siperiansammessa. Maultaan erittäin mieto, kermainen, hieman voinen, mikä on epätavallista kaviaarille.
Venäläinen Sampi aka. Oscietra/Ossetra (Puola) – Perinteinen kaviaari=Isot mätirakeet, harmaa, erittäin voimakkaan makuinen, kalainen, merellinen, suolainen. Lajike erittäin tunnettu maailmalla. Finlandia Caviar suosittelee.
Beluga Kaluga (Kiina) – Belugan ja Kalugan risteymä. Isot, vaaleat mätimunat. Kehittynyt, hieman pähkinäinen maku.

 

Shamppanja tietysti kelpaa juomaksi mille aterialle tahansa, mutta kaviaarin kanssa sopii myös heittää huiviin vodkaryyppy!!

Kiitos näistä ihanista maistiaisista Kirill Siren ja Valeria Hirvonen – tulen takuulla takaisin, sillä mikä voisi olla parempi tapa aloittaa viikonlopun (tai uuden viikon!) vietto kuin kohottaa mielialaa muutamalla osterilla tai kaviaarinautinnolla.

 

Jos haluat tietää mitä kaikkea tässä esitetyn lisäksi Etelärannan shopissa on tarjoana niin kurkkaa tänne:  www.finlandiacaviar.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *