Kotiruokareseptit, Reseptit
Kommenttia 17

Laxpudding eli lohilaatikko

Stefan Ekengrenin mielestä lohilaatikko (ruotsiksi vähän oudolta korvissani kuullostava laxpudding) on mahdollista ja jopa helppoa tyriä täysin. Silloin tulos on tylsä ja kuiva ja lohtakin siinä on liian vähän.

Mutta onneksi Ekengren antaa Husman kirjassaan ohjeet, joilla tämä katastrofi vältetään ja tuloksena on täydellisen makuinen mehevä, suussa sulava kotiruoka, jonka maussa on vähän potkuakin. Ehtona on tietysti, että näitä ohjeita seurataan till punkt o pricka ja sehän me tehtiin. Ja helkutin hyväähän siitä tuli, ei mahda mitään.

Kirjan reseptien ohjeet ovat joko neljälle tai kymmenelle, koska useimpia ruokia kannattaa Ekengrenin mielestä tehdä samantien isommalle joukolle tai niin, että satsista riittää pariksikin päiväksi, koska kotiruoka ei ole pikaruokaa. Ja kuinka mielellään naapuritkin rientävät illalliselle, jos tarjona on vaikkapa just laxpuddinkia tai jotain muuta maukasta kotiruokaa. Piperrykset voi nauttia ravintolassa.

Teimme (Tony teki) ohjeen mukaan neljälle, mutta eihän siitä jäänyt kuin lapsen annos jäljelle, kun pistettiin lohilootaa poskeen.

Pienen poikkeuksen kuitenkin teimme. Ekengren nimittäin sokerisuolaa lohen ensin ja antaa sen tekeytyä pari päivää. Meillä ei ollut tähän aikaa, joten Tony suolasi lohen ja antoi sen maustua vain muutaman tunnin. Tämä poikkeus ei ainakaan lopputulosta pilannut.

Ekengrenin tärkeät pointit:
 • Lohisiivujen pitää olla sentin paksuisia, liian ohuista ei ole mihinkään.

 • Sipulia tulee olla riittävästi ja se on kuullotettava voissa hitaasti meheväksi.

 • Munamaidon saa unohtaa. Puoli desilitraa kermaa yhtä kananmunaa kohti sen olla pitää.
 • Munakermaa tulee lusikoida kerrosten väliin, ei ainoastaan lopuksi kaiken päälle.
 • Perunoiden tulee olla tiivistä sorttia, jauhoisista ei tule hyvää. Perunat pitää ensin keittää, sitten jäähdyttää ja sitten leikata puolen sentin viipaleiksi.

 

NÄITÄ TARVITSET

neljälle

480g lohta kevyesti suolattuna ja 1 sm paksuina siivuina
800g perunoita
40 g voita
2 keltasipulia ohuina siivuina
1,5 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
½ sitruunan raastettu kuori
pieni nippu tilliä silputtuna
Suolaa ja mustaapippuria

TARJOILUUN

140g kirkastettua voita (sulatettu riitti meille)
Sitruunalohkoja (maku oli meistä sitruunankuoren ansioista juuri hienostuneen sitruunainen ilmankin)

 

Laita uuni lämpenemään 175 -asteeseen. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla. (Tämä on Ekengrenin idea. Hänen mielestään pöytäseurueeseen voi tehdä vaikutuksen jos nostaa paistoksen vuoasta paperin avulla ja tarjoilee sen kuin kakun ikään.)

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa ne sitten puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Kuullota sipuli voissa pehmeäksi ja anna senkin jäähtyä.

Vispaa keskenään munat ja kerma. Mausta ne suolalla ja pippurilla ja lisää sitruunankuori.

Aloita latomalla kerros perunoita vuoan pohjalle. Lusikoi muutama lusikallinen muna-kermaseosta perunoiden päälle ja lado sitten vuokaan lohiviipaleet ja niiden päälle jälleen hiukan munakermaa. Paina kevyesti kädellä, jotta kerrokset tiivistyvät. Lisää sitten sipuli, jälleen hiukan munakermaa ja sitten tillisilppu.

Lado loput perunaviipaleet päälimmäiseksi. Lusikoi loppu munakerma perunoiden päälle ja tiivistä paistosta vielä kerran kädelläsi, ennen kuin panet sen uuniin noin tunniksi. Testaa kuitenkin kyspyyttä jo kolmen vartin päästä, ettei loota vaan pääse kuivumaan!

Lopputulos oli suussasulavan mehevä ja maukas – täydellinen kotiruoka! Kermaa ja voitahan tässä käytetään, mutta ei hirvittäviä määriä yhtä suuta kohden. Lohilaatikon kaveriksi tarjolle sopivar etikkakurkut ja punajuuret.

Suosittelen tätä ehdottomasti ja tulemme tekemään tätä toistekin. Parasta ruokaa syksyn koleisiin säihin!

Ensi viikolla taas uusi kotiruoka Ekengrenin kirjasta – pysy kuulolla!

17 Kommenttia

 1. Marjo sier

  Kiitos jälleen hyvästä ohjeesta!

  Tämän ja Janssonin kiusauksen laittamisen jälkeen ymmärrän syvästi, mitä sipulin hidas kuullottaminen voissa tarkoittaa maussa.

  • Sikke Sumari sier

   Voi miten ihana kuulla!! Sillä näin se on,siihen tulee ihan erilainen maku, kun jaksaa kuullottaa!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *