Reseptit
Kommentoi

Paras granola löytyy VEGE-kirjasta

Alex Niemisen ja Riikka Sukulan VEGE-kirja on menestys, eikä ihme, sillä sen monipuolisten reseptien myötä on helppo vähentää lihan syöntiä pikkaisen tai vaikka ihan radikaalistikin, jos sitä haluaa. Ja kai meidän pitäisi haluta, sillä liiallinen lihansyönti ei ole ihmiselle, eikä maapallolle hyväksi.

Monet kirjan reseptit soveltuvat hyvin myös sekaruokaa syövien ruokapöydän täydennykseksi ja saattaapa olla, että niistä tykätään pian enemmän kuin siitä makkarasta. Tuli mieleeni vaikkapa Paahdettu kukkakaalisalaatti vuohenjuusto-sitruunakastikkeella. Meinasin kirjoittaa, että sikahyvää, mutta taitaa olla tässä yhteydessä vähän väärä ilmaisu…

Resepti, jonka nyt teille kirjasta jaan ei ole vihreä, vaan rouskuva granola. Pitkään tässä jo olen aamupirtelöitä jos jonkinlaisia litkinyt ja hyviähän ne on, mutta sitten tekee aina mieli nauttia aamulla jotain, jossa on purutuntumaa ja monenlaisia makuja. Ja tässä granolassa on!

Kun vielä lisäksi sain Foodinilta kokeiltavaksi hillittömän paketin erilaisia luomuherkkuja (oletko maistanut mulperimarjoja? Ne on to die for!),  jotka sopivat tätä granolaa täydentämään, meinasi homma mennä ihan villiksi, mutta menkööt. Ensi viikon syön  villiä granolaa. Villiä siksikin, että noissa Foodinin pusseissa oli jostain sademetsien syvyyksistä poimittuja villiviidakko maapähkinöitä. Ne maistuvat samalle kuin ne ihanat maapähkinät, joita sain maistaa Kreetalla kun niitä juuri kaivettiin maan uumenista. Oli sekin yks ahaa-elämys, kun tajusin, mistä nekin pähkinät ovat nimensä saaneet.

Villien maapähkinöiden lisäksi lisäsin granolaani myös kuivattuja karpaloita ja  luomuaprikooseja sekä ne pistaasipähkinät, jotka ostin Porugalista tehdäkseni niistä jotain jota ei sitten koskaan tullutkaan tehtyä. Sinne upposi myös kourallinen paahdettuja, piemontelaisia hasselpähkinöitä, joita parempia ei maailmassa ole. Kiitos Max <3

 

Mutta jorinat jääkööt ja mennään siihen VEGEN reseptiin!

NÄITÄ TARVITSET:

8 dl suuria kaurahiutaleita
3 dl rikottuja erilaisia pähkinöitä tai manteleita
100g kookoshiutaleita
2 rkl kvinoaa (sain Foodinilta luomua)
1/2 tl hienoa suolaa
1/2 tl kardemummajauhetta
1 tl kanelia
1 1/2 dl vaahterasiirappia (laitoin SAMin Toskanan metsähunajaa)
3/4 dl oliiviöljyä (Terra Cretan luomua tais lorahtaa kokonainen desi)
100g kuivattuja karpaloita
100g kuivattuja, pehmeitä aprikooseja paloiteltuna

TEE NÄIN:

Mittaa kaurahiutaleet, pähkinät, kookoshiutaleet, kvinoa, suola ja mausteet isoon kulhoon. Lisää siirappi (ja hunaja). Sekoita huolellisesti. Levitä massa leivinpaperinn päälle uunipellille.

Lisäsin mukaan yhden muussatun banaanin, koska kirjassa sanotaan, että se edelleen rapeuttaa granolaa. Ja niinhän se teki!

Paahda massaa 150-asteisessa uunissa 40 minuuttia, kunnes granola on paahtunut kauniin väriseksi. Anna granolan jäähtyä ja riko sitten rakenne haluamaksesi. Lisää kuivat hedelmät ja sekoita.

Tässä vaiheessa lisäsin vielä ne villit maapähkinät. Pistaasit taisin heittää sekaan vasta kulhossa.

Kirjassa on vielä pitkä kappale, jossa kerrotaan miten granolaa voi mielin määrin muuttaa omien mieltymystensä mukaan ja lisätä siemeniä ja vaihtaa mausteita. Mutta tee nyt ensin reseptin mukaan ja ryhdy vasta sitten seikkailemaan :).

Viimeistelen granolan vielä lorauksella hunajaa ja syön sen eestiläisen kefiirin kanssa – se on kyllä mach made in heaven, tässä tapauksessa mun  keittiö! Tätä tarjotaan myös Namasten aamiaisella – ainakin ensi viikolla…

Narskuttelevia aamuja kaikille!

S

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *