Reseptit, Yhteistyössä
Kommentoi

HUNAJA – lempeä ystäväni ja monipuolinen mauste

Hunaja on minulle kuin lempeä ystävä. Se helpottaa oloa, kun elämä koettelee. Se parantaa, kun tauti iskee. Se on ahkerien mehiläisten valmistama, noin parisataa terveellistä ainesosaa sisältävä luonnon täydellinen superfood. Siihen ei tarvitse, eikä siihen saa lisätä tai siitä poistaa mitään. Jos sokeri on kahvakuula, niin hunaja on joogamattoni. 

hunajainen-sam-sikke-sumari-blogi

Keittiössäni hunaja on monipuolinen mauste, sillä hunajalla ei ole ainoastaan yhtä ja samaa hunajan makua. Sen maku ja koostumus vaihtelee sen mukaan, mistä kukasta, millä alueella ja missä maassa nämä ahkerat pörriäiset ovat meden hunajaansa keränneet. Erilaisia hunajia voi maistella ihan samalla tavalla kuin vaikkapa viinejä. Tämä avaa valtavasti mahdollisuuksia sekä suolaisessa että makeassa ruoanlaitossa. Hunaja makeuttaa leivonnaisia, mutta se myös maustaa, pyöristää ja tasapainottaa suolaisten ruokien makumaailmaa.

_EN_3331

Tämä ihana katkarapuannos on maustettu hunajalla. Resepti löytyy tästä.

Hunajan monipuolisuuden maustajana ovat huomanneet myös huippukokit kautta maan ja maailman. Jotkut ovat jopa perustaneet keittiöidensä läheisyyteen omia mehiläispönttöjään saadakseen juuri sellaista hunajaa kuin haluavat. Onneksi meidän kaikkien ei tarvitse sitä tehdä, koska saatavillamme on SAMin hieno valikoima kiinnostavia makuvaihtoehtoja eri puolilta maailmaa.

HUNAJAPERHE RAKASTAA MEHILÄISIÄ JA TYÖTÄÄN

Tutustuin Kari ja Leena Koivulehtoon ja heidän hunajataloonsa jo vuosikymmen sitten  ja  taas uudelleen Master Chef –ohjelman kuvauksissa, kun tarvitsimme alan parasta osaajaa kokkikilpailijoille hunaja-asiaa valaisemaan. Oli hienoa seurata opettajia ja osaajia, jotka rakastavat työtään koko sydämestään, osaavat asiansa juurta jaksain ja jakavat tietoaan auliisti.

SAM-hunajatalon perustaja Kari Koivulehto on itsekin kuin mehiläinen; ahkera, osaava, tietävä ja aikaansaava. Hän innostui mehiläisistä jo 12-vuotiaana saatuaan pari mehiläispesää joululahjaksi ja on sillä tiellä yhä edelleen. Karin ansiolista mehiläisasioissa sekä kotimaassa että ulkomailla on todella mittava. Avaa linkki tästä, niin pääset tutustumaan Kariin ja hänen huikeaan hunajauraansa lähemmin.
Kari on äskettäin siirtynyt eläkkeelle ja yritystä luotsaa nyt seuraava sukupolvi, Kimmo KoivulehtoHeidi Mikkonen ja Helena Wirta. Mutta eihän Kari mehiläisiä jätä – sydämen asiastahan on kyse. Kaikki tehdään yhdessä parhaan mahdollisen hunajan eteen. Yhteistyökumppanit maailmalla tunnetaan vuosien takaa ja hekin ovat kuin samaa perhettä.

SAM hunajaa ei pastöroida, eikä muilla tavoin  kuumenneta. Pois suodatetaan ainoastaan roskat, ei mitään muuta.

hyvinvointi-hunaja

Raaka hunaja tuntuu olevan nyt kaikkien huulilla – mutta mitä se on? Mehiläiskasvattajalle raaka hunaja tarkoittaa todellakin raakaa eli ei-kypsynyttä hunajaa. Kun mehiläinen valmistaa hunajaa avoimissa kennoissaan, mehiläisen erittämät entsyymit muokkaavat mettä ja hunajasta haihtuu vettä. Kun hunaja on kypsää, mehiläiset peittävät kennot mehiläisvahalla. Tällainen hunaja on keruuvalmista ja koska sitä ei enää käsitellä mitenkään, sitä kutsutaan esim USA:ssa raakahunajaksi.
Maailmalla on tarjona paljon kuumennettua hunajaa, pastöroitua hunajaa ja hunajaa, josta siitepöly on suodatettu pois.  Meidän tavallinen, EU-direktiivien mukainen hunajamme nimetään silloin usein ”raakahunajaksi”.

Hunajapurkki

Oma hunajaan tutustumiseni ja sen myötä hunajan omaksuminen ruoanvalmistukseeni syventyi ryhtyessäni kirjoittamaan Hunajaiselle SAMille ruokablogia. Yllätyin siinä yhteydessä itsekin, kuinka monipuolinen ja kiinnostava raaka-aine hunaja on. Pikkuhiljaa olen vähentänyt leivonnassani sokerin määrää ja korvannut sen hunajalla. Leivonnaisten maku on samantien monipuolistunut ja jotenkin pehmentynyt. Suolaiset ruoat ovat saaneet uudenlaisen mausteen. Hunaja myös lisää säilyvyyttä, joten hunajalla makeutetut leivonnaiset säilyvät mehevinä pitempään.

HUNAJA, SITRUUNA JA OLIIVIÖLJY – NIILLÄ SYNTYY MEHEVÄT MUFFINSSIT

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

NÄITÄ TARVITSET:

5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl leivinsoodaa
½ tl suolaa
1,2 dl sokeria
1 dl SAM-vuoristohunajaa Alpeilta 
1 dl neitsyt oliiviöljyä
1 dl kefiiriä tai piimää huoneenlämpöisenä
2 isoa kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
3 rkl puristettua sitruunamehua
1 dl tomusokeria
1-2 rkl puristettua sitruunamehua

 

Sekoita isossa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe, sooda ja suola. Yhdistä toisessa kulhossa hunaja, sokeri, oliiviöljy, kefiiri, munat, sitruunankuori ja mehu ja sekoita hyvin.

Sekoita nesteseos kuiviin aineisiin  lastalla tai isolla lusikalla nopeasti käännellen – älä sekoita liikaa!

Täytä muffinivuoat taikinalla melko täyteen.

Paista 180C-asteisessa uunissa 17-20 minuuttia. Vilkaise uuniin 17 minuutin kohdalla, sillä hunaja on herkkää tummumaan. Kun tikku tulee kuivana ulos muffinsit ovat valmiita.

Tee kuorute sekoittamalla ainekset keskenään ja levitä se pullasudilla vielä lämpimien muffinsien pintaan. Se imeytyy hiukan ja kuivahtaa muffinien pinnalle, kun ne jäähtyvät.

 

Siinä hunajareseptejä kokeillessani ja hunajan kanssa kokatessani kävi selväksi muutama, onnistumisen kannalta tärkeä seikka:

Hunaja maistuu makeammalle kuin sokeri, koska se koostuu pääosin rypälesokerista ja hedelmäsokerista. Tavallinen sokeri on pelkkää sakkaroosia, joten sitä tarvitaan leivonnaisiin enemmän kuin hunajaa. Sataa grammaa sokeria vastaava makeus saadaan noin 70 grammalla hunajaa. Kiva juttu sekin, että tavallisessa sokerissa on 400 kcal/ 100g sokeria, kun taas hunajassa kaloreita on n 330 kcal/ 100 g, ts hunajassa on 15-20% vähemmän kaloreita kuin sokerissa!
Hunajassa on 18% vettä, joten nesteen määrää on hyvä vähentää n. 1/4 dl jokaista käytettävää  hunajadesilitraa kohden.
Hunaja ei vispatessa kuohkeudu samoin kuin sokeri, joten jos leivonnaisen tulee olla kovin kuohkea, kannattaa reseptin sokerimäärästä vaihtaa vain puolet hunajaksi.
Hunaja on herkempi uunin kuumuudelle kuin sokeri. Hyvä sääntö on vähentää uunin lämpötilaa noin 15-20C astetta, jos resepti on alunperin suunniteltu sokerille.
Kiteytyminen on hunajalle luonteenomaista ja riippuu siitä, kuinka paljon rypälesokeria se sisältää. Kiteytyneen hunajan saa juoksevaksi, kun hunajapurkin antaa hetken  lämmetä kädenlämpöisessä vesihauteessa.

RAPEAT BROILERIN KOIPIREIDET

 

NÄITÄ TARVITSET:

1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 sitruunan mehu
4 rkl  SAM metsähunajaa Salamancasta
1 rkl Dijonin sinappia
2 valkosipulin kynttä raastettuna
4 broilerin koipireittä
sormisuolaa

 

Murskaa pippurit morttelissa rouheiksi ja sekoita ne isossa kulhossa sitruunamehun, hunajan, valkosipulin ja sinapin kanssa.

Pane koipireidet tiiviiseen pussiin marinadin kanssa ja anna marinoitua tunti ja enemmänkin, jos aikaa on. Kääntele pussia välillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pane koipireidet uuniastiaan, kaada marinadi päälle, ripottele pintaan sormisuolaa ja paista niitä noin 45 minuuttia 200C-asteisessa uunissa kääntäen ne kerran välillä.

Aloita paistaminen nahkapuoli alaspäin, niin saat lopettaa paiston niin, että nahkapuoli on kauniisti ruskistunut kun tarjoat ruoan. Kumppaniksi sopii rapea vihreä salaatti.

Hyvän, raikkaan salaattikastikkeen saat sekoittamalla 1 rkl sitruunamehua, 1 tl kesäkukkahunajaa, suolaa ja mustapippuria ja 3 rkl hyvää oliiviöljyä. Muutama tuore timjaminlehti sopii hyvin sekaan.

Ehkä kiinnostuit tämän postauksen pääkuvasta? Haluat reseptin ihan parhaaseen karamellikastikkeeseen? No, tässä tulee:

HUNAJAINEN KARAMELLIKASTIKE

 

_EN_5220

 

NÄITÄ TARVITSET:

3 dl fariinisokeria (tai muuta tummaa sokeria)
1 dl SAM Toscanan hunajaa
2,5 dl vispikermaa
100g voita
ripaus sormisuolaa

 

Lisää kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja sekoittele, kunnes voi on sulanut ja syntyy kastike. Anna sen kiehahtaa kunnolla vaahdoksi ja keittele sitten muutama minuutti. Mitä pitempään keität, sitä paksumpaa ja tummempaa kastikkeesta tulee.

Lisää lopuksi pähkinöitä, jos haluat. Mutta ilmankin on hyvää… Tarjoa vaikkapa vaniljajäätelön kera.

Lisää tietoa hunajasta ja Hunajaisesta SAMista saat tästä. Samasta linkistä löydät hunajablogini ja lisää hunajaisia reseptejä.

      

P.S. Käytän hunajaa mielelläni siksikin, että hunajan tuotanto kuormittaa luontoa hyvin vähän ja sen hiilijalanjälki on varsin pieni. Lisäksi mehiläiset tekevät tärkeää työtä kasveja pölyttäessään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *