Reseptit
Kommenttia 6

Hannasiskon ihana galette

Siskoni Hanna ja sen kaverit Kati Jukarainen ja Maria Kesänen tekivät tosi kivan kirjan. Se on täynnä ohjeita puutarhasta haaveileville ja sellaisen jo omistaville. Kaikki neuvotaan aasta ööhön ja lopussa on kokoelma Hannan reseptejä, joissa käytetään puutarhan satoa suolaisiin ja makeisiin herkkuihin.

Tartuin ensimmäiseksi galette reseptiin, sillä tykkään rustiikista ruoasta ja jos joku sitä on, niin galette! Lisäksi galette on naurettavan helppo tehdä, koska muoto saa, tai sen pitääkin olla vähän epämääräinen ja täytteinä voi käyttää kaikkea mitä puutarha tuottaa. Tässä Hannan galetessa on käytetty kesäkurpitsaa. 

Pikkuisen jouduin säveltämään, koska juustovalikoimani ei ollut ihan sama mitä reseptissä lukee, mutta hyvää siitä silti tuli, tärkeintä että pääsin kokeilemaan taikinan reseptiä. Sisältöähän voi aina muuttaa.  Annan tässä kuitenkin Hannan alkuperäisen reseptin ja kerron samalla kuinka sitä sävelsin.

NÄITÄ TARVITSET TAIKINAAN

3 dl vehnäjauhoja (käytin kokojyväjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
100 g voita
½ dl smetanaa (käytin kefiiriä)
2 tl sitruunamehua
½ dl kylmää vettä

 

TEE NÄIN:

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi.

 

Voin pitää olla jääkaappikylmää. Leikkaa se sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi ja nypi nopeasti taikinan sekaan. Se saa jäädä kuvan mukaiseksi muruksi. Älä työstä liikaa, taikinasta tulee muuten sitkeää. Voit myös kylmentää voin pakastimessa ja raastaa sen.

 • Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja jääkylmä vesi. Lisää neste taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa, vaan koeta päästä mahdollisimman vähällä leipomisella.
 • Muodosta taikinasta pallo (minä aina painelen taikinan lituskaksi niin kauliminen on helpompaa) ja pane se kelmuun käärittynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.

 

 NÄITÄ TARVITSET TÄYTTEESEEN

1-2 pientä kesäkurpitsaa viipaleina
suolaa
1 rkl rypsiöljyä (käytin oliiviöljyä)
1 tl valkosipulia raastettuna
1 ½ dl ricottajuustoa
1 ½ dl parmesaaniraastetta (n. 30-50 g)
50 g mozzarellajuustoa
1 munankeltuainen
1 rkl basilikaa silputtuna

 

Minulla ei ollut ricottaa, joten käytin murustettua fetaa ja täkäläistä tuorejuustoa, joka on onneksi melko suolatonta, koska feta on suolaista. Maustoin juustot tuoreella timjamilla ja lorauksella oliiviöljyä.

 • Ripottele kurpitsaviipaleille suolaa ja pane viipaleet talouspaperille hikoilemaan puoleksi tunniksi. Kuivaa viipaleet ennen käyttöä.

 

 

 

 • Sekoita öljy ja valkosipuli keskenään, ja pane sivuun odottamaan.
 • Sekoita ricottajuusto ja parmesaaniraaste. Mausta seos teelusikallisella valkosipuliöljyä sekä mustapippurilla. Tarkista suola.
 • Pane uuni kuumenemaan 200 ° C:seen.
 • Kauli kylmästä taikinasta halkaisijaltaan noin 30 sentin ympyrä. Siirrä taikina kaulimen avulla leivinpaperille.

 

Taikina toimi loistavasti. Pidin sitä tunnin jääkaapissa ja kaulitsin jauhotetulla leivinalustalla. Terra Cretan spreiattavalla oliiviöljyllä sain kätevästi öljyn tasaisesti kesäkurpitsaviipaleiden pintaan, koska en käyttänyt siihen valkosipuliöljyä.

 

 • Levitä juustoseos tasaisesti taikinalle. Jätä noin viisi senttiä reunaa tyhjäksi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja levitä viipaleet juustomassan päälle. Lado päällimmäiseksi kurpitsaviipaleet ja pirskottele päälle loput valkosipuliöljystä.

 

Tämä on just ihanaa galetessa, sen reunat vain taitellaan puolhuolimattomasti täytteen päälle. Aina tulee vähän eri näköinen luomus.

 • Taittele reunat piirakan reunoille ja voitele ne munankeltuaisella. Paista noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat. Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä tovi. Ripottele päälle basilika. Tarjoa lämpimänä.

Pakkohan sitä oli heti leikkuulaudalla käydä maistelemaan ja hyvää oli.
TODELLA HYVÄÄ!

Kiitos Hanna <3 !

6 Kommenttia

  • Sikke Sumari sier

   Kiva, että maistuu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *