NiksiSirkka, Reseptit
Kommenttia 2

Valkosipulin taikatemppu ja kuinka se tehdään..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valkosipulin terveysvaikutukset ovat moninaiset ja monet ovat myös konstit kuinka niitä hyödynnetään – kynsiä korviin ja varpaiden väliin ja muuta sellaista. Niistä en osaa mitään sanoa, mutta kerronpa teille, mitä valkosipulissa tapahtuu kun sen murskaat.

Raa’assa valkosipulissa on  tarveaineet sen terveyttä edistävän ainesosan allisiinin syntymiseen, mutta ei sitä itseään. Allisiinia syntyy vasta, kun kaksi valkosipulin ainesosaa vaikuttavat toisiinsa. Nämä kaksi ainesosaa ovat alliini ja allinaasi. Ehjässä valkosipulinkynnessä ne eivät ole kosketuksessa toisiinsa. Se tapahtuu vasta, kun kynsi leikataan, puserretaan, murskataan tai muuten rikotaan.

Anna pilkotun valkosipulin levätä leikkuulaudalla 10 minuuttia ennen kuumennusta.

Kun valkosipuli kuumennetaan välittömästi sen murskaamisen jälkeen sen kuumalle herkkä ainesosa allinaasi tuhoutuu, eikä allisiinia muodostu. Vain pari minuuuttia kuumennusta pannulla tai 30 sekuntia mikroaaltouunissa ja valkosipuli on vain mauste, ihana sellainen tosin.

Suolan kanssa veitsen lappeella hienontaminen sujuu helposti.

Mutta jos haluat saada myös valkosipulin moninaiset, tutkitut terveysvaikutukset hyödyksesi, anna rikotun kynnen levätä leikkuulaudalla 10 minuuttia ennen kuin alistat sen kuumuudelle. Sinä aikana ehtii muodostua maksimimäärä allisiinia ja terveysvaikutukset ovat jäljellä kuumentamisesta huolimatta.

Jos käytät valkosipulin raakana, niin sen koostumuksen rikkominen riittää terveysvaikutusten syntymiseen.

Mihin raaka valkosipuli paremmin sopisikaan kuin pestoon!

Pastoa ei kuumenneta. Se lisätään kuumaan pastaan ja sekoitetaan siihen. Reilu ruokalusikallinen annosta kohti on riittävä määrä. Jotkut lisäävät tässä vaiheessa sekaan vielä nokareen voita.

PESTO ALLA ALBERT

Chef Albert kokkaa kanssani NamiNamastessa (joko teit varauksen ensi kesäksi?), jossa teemme pestot oman maan basilikasta.

200g puhtaita basilikanlehtiä
150g pinjansiemeniä
3 valkosipulinkynttä
50g parmesaania
50g pecorinoa
suolaa ja mustapippuria
n. 3 dl oliiviöljyä

 

Laita kaikki muut ainekset tehosekoittimeen (tai mortteliin) paitsi öljy ja pyöräytä murusiksi. Lisää öljy pikkuhiljaa lorottaen, kunnes kaikki öljy on käytetty. Älä pyöritä enempää. Pesto saa jäädä rakeiseksi. Jos haluat tanakampaa pestoa, käytä vähemmän öljyä.

Jos pecorinoa ei ole, käytä vain parmesaania. Myös espanjalainen Manchego antaa pestolle kivan oman makunsa. Voit myös vaihtaa pinjansiemenet tai osan niistä manteleihin, cashewpähkinöihin, auringonkukansiemeniin jne. Kokeile!

Pestoja on monenlaisia. Sana tulee italiankielen verbistä pestare ja se tarkoittaa vain hiertämistä, rikkomista, ei määrättyjä raaka-aineita ollenkaan. Pesto Genovese on se basilikapesto, josta yleisnimeä pesto useimmiten käytetään. Joten siitä vaan herkkuja hiertämään!

 Valkosipulia koskevan  tiedon sain Jo Robinsonin loistavasta kirjasta ‘Eating on the Wild Side’ ja tieto perustuu kahden israelilaisen kemistin havaintoihin vuonna 2001.

2 Kommenttia

  1. ”Mutta jos haluat saada myös valkosipulin moninaiset, tutkitut terveysvaikutukset hyödyksesi, anna rikotun kynnen levätä leikkuulaudalla 10 minuuttia ennen kuin alistat sen kuumuudelle. Sinä aikana ehtii muodostua maksimimäärä allisiinia ja terveysvaikutukset ovat jäljellä kuumentamisesta huolimatta.”

    Ei pidä paikkaansa. Allisiini tuhoutuu aina 70 asteen lämpötilassa.

    • Sikke Sumari sier

      Kiitos tiedosta, mutta mistä se on peräisin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *