Matkat, Reseptit, Yhteistyössä
Kommenttia 18

Oliiviöljy – rakkaani!

Juuri niin – rakastan oliiviöljyä. Käytän sitä kaikessa ruoanlaitossani leivonta ja jälkiruoat mukaan lukien.

Siksi myös valitsen oliiviöljyni huolella. Ja koska olen sen parhaan löytänyt, kerron siitä myös Sinulle. Rakkauteeni ei kuulu mustasukkaisuus – ole hyvä ja rakastu sinäkin! 

Yksinkertaisimmillaan oliiviöljynautintoni on, kun kastan rapeakuorisen maalaisleivän vasta puristettuun neitsytöljyyn. Siinä maistuu maa, meri ja taivas. Mikä mahtava elinvoima säteilee puusta, joka voi olla satoja, jopa tuhansia vuosia vanha! Jos puita haluat halata, niin halaa oliivipuuta. Sen viisaammaksi ei puu voi tulla.

Tämä Kreetalla kasvava puu on monta tuhatta vuotta vanha ja katso kuinka se yhä kukoistaa!

Oliivia pitää rakastaa ja käsitellä hellästi kaikissa vaiheissa sen matkalla puusta pulloon, jos mielii saada pulloon sitä itseään. Ja pullon vihreänraikas henki palkitsee rakkautesi pitämällä huolta terveydestäsi ja muustakin hyvinvoinnistasi monin eri tavoin.

Kun oliivit on poimittu puusta sekaan joutuneet lehdet ja oksat poistetaan. Vain marjat käytetään öljyyn. Lehdille ja oksille on muuta käyttöä. Puusta ei mene mitään hukkaan.

Tehdessäni pari vuotta sitten keittokirjaa (Löytöretkeltä lautaselle) Kreetan saaren ruokavaliosta tutustuin siellä saaren omaan Terra Creta oliiviöljyyn. Pääsin tutustumaan koko tuotantoprosessiin pienten Koroneiki-oliivien poiminnasta öljyn puristukseen ja pullotukseen saakka. Olin vaikuttunut siitä, minkälaisella tarkkuudella ja rakkaudella oliiviöljy siellä valmistettiin. Vakuutuin näkemisestäni niin, että tästä öljystä tuli samantien suosikkini.

Oliiviöljylehdossa kävelemisessä on jotain aivan maagista. Kliseeltähän se kuulostaa, mutta joitain syvimpiä sielunkieliä se soittelee.
Kreetalla valmistin tietysti perinteisen kreikkalaisen salaatin jos toisenkin. Sen kastike on parasta neitseellistä oliiviöljyä, muuta ei tarvita.

Käyttämäni oliiviöljyn laadun suhteen olen äärimmäisen tarkka, koska tiedän, että oliiviöljybisneksen kulisseissa tapahtuu monenlaista hämärää. Öljyä kuskataan maasta toiseen, sekoitetaan keskenään ja merkitään aivan muun maan tuotteeksi, kuin missä oliivit ovat kasvaneet. Eikä neitsytöljy ei ole aina neitsyttä nähnytkään.  Tämä on katastrofaalista, koska oliivit pitäisi puristaa mieluiten vuorokauden sisällä poimimisesta, jotta öljyn maku ja ravintoarvot säilyisivät parhaimmillaan pulloon saakka ja edelleen pullossa.

Oliivisatoa kerätään oliivien kypsyyden eri vaiheissa. Näistä vihreistä oliiveista puristuu aikaisen sadon raikasta, vihreää ja paljon antioksidantteja sisältävää öljyä.

Keittiössäni on useampia oliiviöljylaatuja eri tarkoituksiin, koska öljyissä on eroja aivan samoin kuin viineissä. Öljyn makuun ja happokoostumukseen vaikuttaa muun muassa oliivipuun kasvualue ja maaperä, oliivien laatu ja kypsyysaste, sadon korjaamisen aika ja menetelmä, puristusmenetelmä ja puristuksen nopeus korjaamisen jälkeen.

Yleisöljynä, joka sopii myös paistamiseen (Kyllä – oliiviöljy ja nimeomaan kylmäpuristettu extra vergine, sopii erinomaisesti myös paistamiseen!) käytän Terra Cretan Estate SAN Kolymvari Extra-neitsytoliiviöljyä. Minulla on sitä litran kanisterissa, koska käytän paljon ja usein. Pidän tämän öljyn hedelmäisestä aromista ja oliiviöljylle tyypillisestä kurkkua kivasti kutkuttavasta mausta. Juuri tätä öljyä käytämme myös kokkauskurseeillani NamiNamastessa kaikessa ruoan valmistuksessa. Sinne ostan sitä 3 ja 5 litran kanistereissa. Vapaiden rasvahappojen määrä tässä öljyssä on alle 0,5%.

Oliiviöljyn happopitoisuus onkin yksi hyvän laadun määritelmä ja kertoo siitä, minkälaisen matkan oliivi on tehnyt puusta pulloon. Väärin käsitellyissä oliiveissa on erilaisia vikoja, jotka nostavat öljyn vapaiden rasvahappojen määrää. Mitä alhaisempi happoprosentti öljyssä on, sen parempi.

Ota hyppysiisi kaunis ja kiinteä parsakaali ja jaa se nuppuihin. Kuori niin monta valkosipulinkynttä kuin makunystyräsi haluaa ja pilko pieneksi. Minulle riittää kaksi. Pilko myös chili tai kaksi – makusi mukaan. Minulle sopii yksi. Lorauta kuumalle pannulle muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä, anna öljyn kuumeta ja lisää sitten parsakaalinuput, valkosipuli ja chili, sopivasti suolaa ja mustaa pippuria ja kypsennä varovasti käännellen, kunnes kaikki on sopivasti kypsää, mutta ei misään tapauksessa ylikypsää! Lisää sitten pannulle purkillinen tuorejuustoa ja kun se on sulanut kruunaa komeus raastamalle päälle parmesaania. Jos välttelet juustoja, jätä se pois. Tämä on hyvää ilmankin. Oliiviöljyn ansiosta.

Kesti jonkin aikaa, ennen kuin totuin oliivöljyyn suihkepullossa! Mutta lopulta oli pakko taipua, kun huomasin, miten kätevää siitä on suihkauttaa öljyä suoraan salaatinkehdille, bruschettan pinnalle tai pannuun, silloin kun määrällä on väliä. Suihkepullossani on extra neitsyöljyä luomuna. Sen maku on herkullisen hedelmäinen ja aromikas.

Sitten on aarteeni – erikoisherkku, jota tuotetaan vain 4000 pulloa satokaudessa.  Raikas, ruoholta tuoksuva, kurkussa ja kielenkannssa tuntuva Early harvest extra neitsytöljy.  Se on valmistettu valikoiduista puista käsin kerätyistä, ei vielä ihan kypsistä Koroneiki -lajikkeen oliiveista. Sen happopitoisuus on alle 0,25. Koroneiki-lajike on muuten se oliivilajike, jossa on tutkimusten mukaan hyvin korkea määrä polyphenoleita ja antioksidantteja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Tähän talviseen capreseen käytän puolikuivattuja tomaatteja, koska talvitomaatit eivät maistu miltään, basilikaa tietysti, sardellifilee lisämakua antamaan ja lopuksi reilu loraus parasta oliiviöljyä, jonka jokaisen pisaran pyyhin suuhuni leivänpalasella.

Leivonnassa ja jälkkäreissä käytän pehmeämpää,  Terra Cretan SAN luomu extra neitsytoliiviöljyä, jonka maussa  on lämpimän voin aromeja ja hiukan pippurisuutta. Laadun ja alkuperän sertifiointi tarkoittaa, että sen oliivit on saatu sellaisista oliivipuista, joita on viljelty vain perinteisesti ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. (SAN = suojattu alkuperänimitys.)

Jos vaihdat voin leivonnassa oliiviöljyyn, vähennä rasvan määrää 15-20%. Jos voita on reseptissä 200g, käytä 1,75dl parasta oliiviöljyä.

Manteli-oliiviöljy-sitruuna-rosmariinikakku 50g vehnäjauhoja 2,5 tl leivinjauhetta, 125g mantelijauhoja tai rouhittuja manteleita, 2 sitruunan raastettu kuori, 2 rkl rosmariininlehtiä silputtuna, 250g oliiviöljyä, 5 munaa kevyesti vatkattuina 200g sokeria. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja mantelijauhot isossa kulhossa. Lisää sitruunankuori, rosmariini, oliiviöljy, sokeri ja kananmunat ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 24 senttiseen vuokaan ja paista 160C-asteessa 35 – 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan kunnes voit irrottaa sen ja siirtää ritilälle jäähtymään kokonaan.

Terra Cretassa ei olla tarkkoja ainoastaan oliivien suhteen. Siellä pidetään huolta myös luonnosta. Oliivipuiden lehdet kerätään lähitilojen karjan ravinnoksi, oliivien pesuun käytetty vesi päätyy oliivipuiden kasteluun ja puristusjätteestä saadaan polttoainetta veden lämmitykseen. Muovia ei käytetä missään tuotannon vaiheessa, koska se sisältää flataattia, joka saattaa olla terveydelle vaarallista. Aurinkoenergiaa käytetään tuotantolaitoksen valaistuksessa.Pakkaukset valmistetaan kierrätettävästä materiaaleista.

_CHR3581

Terra Cretan öljyjen valmistusprosessia öljyn ostaja voi myös seurata, sillä Terra Creta jäljitettävyys-ohjelmassa pullon ostaja voi kirjoittaa jokaisesta pullosta löytyvän eränumeron on-line-järjestelmään. Sieltä löytyvät mm. kaikki laboratorioanalyysit sekä satelliittikartta tarhasta, josta oliiviöljy on peräisin. Näin voi seurata oliivien matkaa koko tuotantoprosessin ajan. Sama järjestelmä tunnistaa öljyn, kun se on varastossa tai kun se pullotetaan tai lähetetään maailmalle.

Lisää tietoa yhteistyökumppaneistani ja Terra Creta öljyistä:

Maahantuoja ja nettikauppa Miraz Oy. Pääset sivulle tästä tästä
Oljyn valmistaja Kreetalla Terra Creta  SA. Pääset sivulle tästä tästä

Suomessa näitä öljyjä myyvät: K-Citymarketit, Prismat, S-marketit ja hyvinvarustetut K-ruokakaupat, Ruohonjuuri Kamppi ja huhtikuusta alkaen kaikissa Ruohonjuurissa ja tietysti koko valikoima 24/7  www.miraz.fi

Jos olet kiinnostunut tietämään kaiken oliiveista ja oliiviöljystä, oliiviöljyn käytöstä ja käyttömahdollisuuksista tutustu tähän linkkiin ja Merja Tuominen-Gialitakin mahtavaan tietopakettin hänen juuri ilmestyneessä e-kirjassaan. Tämän kirjan soisin jokaisen kokkioppilaan lukevan!

Sikeltä Sinulle!

 

18 Kommenttia

  1. Paula sier

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta, täytyypä tutustua merkkiin.
    Kirjoitit ”flataattia”. Piti oikein googlettaa, eli pitäisi olla ”ftalaatteja”. Tuota edellinen kommentoija yritti sanoa. Hirveän vaikea sana 🙂

    • Sikke Sumari sier

      Pääasia, että paras öljy on löytynyt :))

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *