Matkat
Kommenttia 6

Finca Buenvino – brittiläistä kodikkuutta Andalusiassa

Joskus sitä osuu majapaikkaan, joka heti ensi hetkestä lähtien tuntuu kodilta. Hengitys syvenee, ajomatkan rasitus katoaa lihaksista ja jännitys laukeaa niskasta, kun hissukseen nauttii lasillisen sherryä pehmeän sohvan uumenissa takkatulta katsellen ja isäntäväen tarinaa kuunnellen. 

Sellainen unelmapaikka löytyi Andalusiasta, eteläisestä Espanjasta, kauniisti kaartuvien vehreiden kukkuloiden katveesta, ei hirveän kaukana Sevillasta.  

Finca Buenvino on Bed & Breakfast, jonka brittiläiset Jeannie ja Sam Chesterton rakennuttivat 30 vuotta sitten perheelleen kodiksi ja matkailijoille herkuttelu- ja lepopaikaksi. Siitä lähtien matkailijat ovat saaneet nauttia talon ainutlaatuisesta vieraanvaraisuudesta ja sen keittiön antimista. Onneksi mekin löysimme sen! Vaikka ei se mikään onnen kantamoinen ollut. Tony on mestari löytämään tällaiset helmet.

Vaaleanpunainen  talo sijaitsee korkealla kukkulalla Sierra de Aracenan luonnonpuistossa korkkitammien ja kastanjapuiden keskellä satumaassa, jonka läpi virtaa  Arroyo Buenvino (siitä paikan nimi) joen kirkas vesi.
Talon sisustus on sekoitus espanjalaista koristellisuutta ja brittiläistä kodikkuutta. Vuosien varrella hankitut huonekalut, upottavat sohvat, pikkuesineet, perhepotretit ja kirjat, joita on hyllykaupalla sekä olo- että vierashuoneissa luovat tunnelmaa.
Tällaisessa paikassa ei tarvitse miettiä sopivatko vaatteeni sisustukseen! Voisin helposti unohtua tänne hyvinkin pitkäksi aikaa. Unohdin kysyä Jeanninelta tarvitsisiko hän keittiöapulaista…

_MG_9619

_MG_9621

Jeannine kertoi olevansa heikkona ihanille lasiesineille ja suurille keraamisille vadeille. Molempia oli talossa paljon kauniisti esille aseteltuina, mutta myös huolettoman kodikkaasti siellä täällä silmälle huomattavaksi.

Majoituksen lisäksi tarjona on  eri pituisia kokkauskursseja, yleensä huhti-toukokuussa ja lokakuussa, jos kiinnostuit niistä, katso tarkemmin jutun lopusta löytyvästä linkistä.
Jeanninen – jolla on Cordon Bleu kokin koulutus – opastuksella kursseilla valmistetaan espanjalaisen keittiön herkkuja,  joissa on usein mukana ripaus pohjoisafrikkalaistakin makumaailmaa. Ruokatoreilla vieraillaan, sherryjä maistellaan ja elämästä nautitaan – tänne vielä palaan! Löysin nimittäin Jerezissä sherryjen ihanan maailman 🙂

Raaka-aineet  saadaan läheltä luomuna. Talon omaa mustaa possua, joka myös itse paikan päällä teurastetaan, lammasta, hirveä ja villisikaa. Tuoretta kalaa saadaan rannikolta. Vihannekset ja yrtit omasta maasta.

_MG_9627      _MG_9626

Kirjavat Andalucian kanat munivat taloon tarvittavat munat – en ihan heti unohda aamiaisella tarjottua munakokkelia, jonka täydensi mustajalkapossun pekoni. Aamiasjogurtti valmistetaan vuohenmaidosta.

Iberian mustia possuja tammenterhoaterialla. Possut syntyvät, elävät ja kuolevat samalla Finca Buenvinon tilalla. Stressilihaa niistä ei synny. Ne juoksentelevat metsässä ja syövät tammenterhojen lisäksi ruohoa ja villiyrttejä. Lihan maku on erinomainen. Mustajalkapossun runsaassa rasvassa ei ole tyydyttynyttä rasvaa, vaan omega-3 rasvaa, joka on hyväksi ihmiselle. Jamón serrano -kinkkuja voidaan valmistaa vain kuudella määrätyllä alueella. Arvostetuinta jamón ibericoa tehdään vain Extremadurassa, Guijuelossa ja Huelvassa, jossa Finca Buenvino sijaitsee.

Possujen lihasta tehdään tilalla omia salchichon ja chorizo makkaroita, jamón serrano kinkkuja ja muita herkkuja, jotka kuivatetaan itse. Tästä vastaa tällä hetkellä talon poika Jago, joka vielä miettii jatkaako tilan hoitoa vanhempien pikkuhiljaa jäädessä eläkkeelle.

Makkaroiden pintaan muodostuu kuivatettaessa hometta, mutta se on penisilliinin kaltaista, eikä ole vaaraksi ihmiselle. Se harjataan pois, kun makkarat ovat valmiita syötäväksi.

Sain kurkkia Jeanninen pannuihin ja kattiloihin yhden iltapäivän, kun hän valmisti illallista keittiössään, joka on selvästi talon lämmin, sykkivä sydän. Sinne kerääntyivät perheen pojat Charlie ja Jago, (tytär Grania on tällä hetkellä Lontoossa) Jeanninen sisko miehineen, poikineen ja pojan vaimoineen jotka kaikki hääräsivät jotain tuossa suuressa kauniissa keittiössä, joka on täynnä ruoanvalmistukseen tarvittavia esineitä, kattiloita, pannuja, ja kauniita keraamisia vateja, joita talossa on takuulla sata. Ja ne mahtavat liedet, niitäkin on enemmän kuin yksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          

Keittiön hyllyt notkuivat kotitekoisia säilykkeitä, joista sain maistaa karamellisoituja munakoisoja. Taivas, mikä herkku! Niitä tulen kokeilemaan omassakin keittiössäni, sillä resepti lötyy Finca Buenvinon keittokirjasta, jossa on monta muutakin houkuttelevaa reseptiä kotona kokeiltavaksi.

Valmistin kotiin tullessani kokeeksi Romerá chickeniä (Pollo con ajonjolí para romerías), eli kurkumalla ja sesaminsiemenillä maustettua broiskun rintafilettä, koska halusin aloittaa helposta 🙂 Helppo se olikin ja hyvä. Reseptin löydät tästä.

IMG_5076               IMG_5078

Vanhempi pojista Charlie, joka pyörittää omaa street food businestaan Lontoossa, viimeisteli valkosuklaa-pähkinäkakkua illallisen jälkiruoaksi. Hillittömän hyväntuulinen siskonpoika, jolla puolestaan on cateringyritys Skotlanissa,  tiskasi ja viljeli lakkaamatta brittiläistä kuivaa huumoria. Nuorempi poika Jago järjesteli jotain kattaukseen kuuluvaa ja Sam, talon joviaali isäntä tiedusteli kaikilta aperitiivitoiveita. Jeannine oli tietysti kaiken keskipisteenä hellojensa ääressä, sieltähän ne tuoksut tulivat nälkäisiin neniin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mustaa sitkoista riisiä, katkarapuja ja kananmunaa. Sääli, ettei ole kuvaa lopullisesta riisiannoksesta, koska se oli erittäin kaunis.
Iberian possun filee kypsyi muhevassa paprika-sherrykastikeessa. Se on pinnalta rapeaksi paahdettu ja sisältä rosé. Roseena sen voi syödä, koska näissä possuissa ei ole trikinivaaraa. Ne eivät pääse villisikojen kanssa tekemisiin ja lihat tarkistetaan teurastuksen jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin onnellinen ja kiitollinen, kun taas kerran tajusin, mikä valtava voima yhdessä valmistetussa ateriassa ja sen yhteisessä nauttimisessa on. Ja miten mahtavaa, että on paikkoja, jossa kodin ja vieraanvaraisuuden henki leijailee niin vahvana, että vasta äsken paikalle tullutkin tuntee heti kuuluvansa perheeseen.

Thank you Jeannine and Sam – we will be back!

Finca Buenvinon kotisivulle pääset tästä.

6 Kommenttia

  1. Minna sier

    Olipa ihana kirjoitus! Tuli todella lämmin ja hyvä fiilis ihan pelkästään lukemisesta joten uskon, että vierailu oli juurikin kuvaillun oloinen. Mietin lukiessani, että tuollaistahan elämän pitäisi olla, ainakin minun arvomaailmani mukaan. Kiitos siis vinkistä, tuonne on ihan pakko päästä. Tältä istumalta lähden suunnittelemaan seuraava reissuani juurikin tuonne. Siihen asti tuota Pollo con ajonjolí para romerías -reseptiä odotellessa. NAM!

    • Sikke Sumari sier

      Hei Minna! Suosittelen lämpimästi! Ja resepti on tulossa… valmistettu ja kuvattu, joten viikonlopun aikan viimeistään on blogissa. Ja oli muuten hyvää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *