Reseptit
Kommenttia 20

Pientä iltapalaa kenties…?

Olen niin ihastunut tähän portugalilaiseen lehtitaikinaan, että piti kokeilla toimiiko se tässäkin reseptissä, jossa sitä käytetään levynä, eikä muffinivuokiin paineltuna. Ja toimihan se!

Voitaikina on nimittäin sen verran työläs itse tehdä, että on jäänyt Sirkalta sen tekeminen yhteen kertaan. Tai jos ihan totta puhun, niin olenkohan tehnyt kertaakaan… Mutta jos olet siinä taitava, niin teet tietysti itse taikinan, mutta jos et, niin valitse kaupasta sellainen, joka on voista eikä margariinista tehty.

Tämä makoisa  zucchini, gorgonzolapiiras syntyy valmistaikinasta käden käänteessä ja sopii ihanasti pimenevän illan teehetkeen, jota ajattelenkin nyt kaiholla, koska vieressäni tässä teille reseptiä naputellessa ei enää ole tuota piirasta, vaan pelkkä tee!

NÄITÄ TARVITSET

2 levyä (valmista) voitaikinaa
250g voimakasta sinihomejuustoa (gorgonzola, roquefort, aura)
2 kesäkurpitsaa ohuina siivuina
suolaa ja mustapippuria
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 kananmuna voiteluun
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
kourallinen saksanpähkinöitä paahdettuina

Pese kesäkurpitsat ja siivuta ne. Tässä on juustohöylä ihan paras väline.

Leikkaa taikinalevyihin terävällä veitsellä viillot sentin päähän ulkoreunoista, mutta älä leikkaa pohjaan saakka, vain kevyt viilto riittää. Näin tehden taikina kohoaa uunissa reunoistaan ja keskiö jää matalammalle ja sisus ei levähdä ulos taikinalta. Pistele vielä levyt haarukalla.

Murustele homejuusto taikinalevyille viillettyjen reunojen sisäpuolelle ja peitä juusto zucchiniviipaleilla. Viipaleet voivat mennä reilusti limittäin, sillä ne kutistuvat uunissa. Tätä en itse huomannut, ennen kuin piiraat tulivat uunista.

Mausta kesäkurpitsasiivut suolalla ja rouhaise mustapippuria myllystä. Tipottele lopuksi vielä oliviiöljyä viipaleiden päälle ja voitele taikinan reunat kananmunalla. Vatkaa muna kevyesti ja lisää teelusikallinen vettä, niin saat helposti pullasudilla siveltävän seoksen.

Ja sitten piiraat uuniin 200C-asteeseen paistumaan noin 20 minuutiksi, tai kunnes taikinan reunat ovat kohonneet ja muuttuneet kullanruskeiksi ja ihanat aromit täyttävät keittiön!

Paahda silläaikaa pähkinöitä kuivalla pannulla hetkonen, näin niistä irtoaa parhaat maut.

Kun piiraat tulevat uunista ripottele päälle pähkinät ja viimeistele ihanuus muutamalla lusikallisella juoksevaa hunajaa. Hunaja, homejuusto ja pähkinät ovat yhdessä sen sortin makukolmikko, että ihan on viittä vaille, etten ryhdy tätä piirasta tekemään, vaikka juuri eilen sellaisen söin!

Kahdesta levystä tulee ’virallisesti’ tarjottavaa neljälle, mutta hyvää leffaa katsoessa riittää just ja just kahdelle… Eikä sen juoman välttämättä tarvitse teetä olla.

Parhaimmillaan piiras on lämpimänä, mutta ei ollenkaan hullumpaa kylmänäkään. Mutta eihän tästä mitään kylmenemään jää!  Sikke

20 Kommenttia

 1. Hanna Jouha sier

  Koevedos uunissa, ihanalta näyttää ja tuoksuu! Mistä tiedän, että taikina on keskeltä kypsää?

  • Sikke Sumari sier

   Kyllä se on kypsää silloin, kun reunat on kohonneet ja muuttuneet kauniin kullanruskeiksi, kuten mun kuvassa. Valitettavasti olen huomannut, että Suomesta on vaikea löytää yhtä hyvää voitaikinaa, kun mitä täällä on. Joku tuolla aiemmin kehui Myllyn paras voitaikinaa… Mikä taikina sinulla? Miten onnistui?

 2. Mica Brandt-Pihlström sier

  Härligt och lätt recept, super inspirerande. Lagade just morotsoppan, med ungsbröd, mums helt ljuvligt gott. Tack för det.

  • Sikke Sumari sier

   Trevligt att höra att du har lagat och tyckt om det 🙂 Jag gillar lätta recept, varför borde man göra livet krongligt? Har du provat ’pataleipä’ som jag har på denna blogg? Lättar kan inte brödbaket bli och brödet blir alldeles supergått.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *