Reseptit
Kommenttia 119

Pataleipä – mikä nerokas keksintö!

Arvaan, että te olette  jo sen keksineet ja tehneet ja soveltaneet omaan makuun, mutta minä vasta tässä jälkilatuja hiihtelen, mutta aivan innoissani olen silti. Pataleipähän on aivan nerokas keksintö! Kukakohan sen on kehitellyt? Jos tiedätte, kertokaa minullekin!

Olen toki reseptiin silloin tällöin törmännyt, mutta leipomatta on leipä jäänyt, kun olen keskittynyt juuren hoivaamiseen (siitä en kyllä silti luovu) ja omien rapeakuoristen sämpylöideni leipomiseen. Sitten tärähti. Ruokatoimittaja Tiina Rantasen mainio Blonditiina blogi osui silmiini ja siinä se taas oli – pataleipä. Nyt kauraisena versiona. Näytti niin hemmetin herkulliselta ja ohje niin helpolta, että pistin leivän tulemaan, vaikka edes pataa ei täällä ole. Siispä käytin teräskattilaa ja hyvin toimi siinäkin.

Saattaa olla, että reseptin antaminen on turhaa, koska teillä jo sellainen on, mutta ainahan voi olla joku, joka edelleen pimeydessä vaeltaa joten tässä tulee:

NÄITÄ TARVITSET TIINAN KAURAISEN PATALEIVÄN RESEPTIIN:

7 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä

 

JA NÄIN SE SYNTYY:


Yhdistä
 kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi (annoin kohota uunissa, koska vedoton – kylmässä tietysti) . Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.

Tässä kuvassa on oma taikinani, jossa on 6 dl täysjyväjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita + kourallinen pellavansiemeniä. Taikinasta tuli aika kova, kovempi kuin Tiinan taikinasta,mutta leipä on oikein hyvää.

Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin (käytin siis kattilaa) ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto (tein saksilla)  ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran.

Tästä mun versiosta tuli tummempi tietysti kun on ruista ja pellavansiemeniä taikinassa, mutta maukasta oli. Tiinan mukaan taikinan jauhoja voi muutella mielensä mukaan, kunhan veden ja jauhojen suhde säilyy samana, mutta silloin tarkoitetaan 7 dl jauhoja ja 3,5 dl vettä, eikä kaurahiutaleita lasketa jauhoiksi. Hänen blogistaan luin, että ihmiset myös lisäävät taikinaan oliiveita, pähkinöitä, aurinkotomaatteja jne. Siispä kokeilemaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta parastahan tuore leipä on pelkän raikkaan kirnuvoin kera! Eiks olekin? Leipä muuten tais jo loppua…Kerro kommenteissa omia pataleipäkokemuksiasi niin saadaan niitä jakoon.

Tiinan pataleipäblogiin pääset tästä.

Terkuin tuoksuvasta koeleipomosta! Sikke

119 Kommenttia

  1. Abogart sier

    Hei. Innostuin taas pataleivästä kun luin tämän. Itse laitan jauhoksi desin ruista, grahamia ja sämpyläjauhoja kutakin .Vehnäjauhoja laitan vain 3 DL, tulee riittävän paksua. Kohotan 14-24 h, kulhosta suoraan pataan ja hyvää tulee! Kiitokset hyvistä vinkeistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *