Reseptit
Kommenttia 169

Rapeakuoriset aamusämpyläni

Aloitan tämän uuden blogini reseptit kertaamalla vielä kerran sämpyläreseptini, koska näiden sämpylöiden rapeaa kuorta ja ilmavaa sisusta niin kovasti kiitellään. Kun on tämän leipätaikinan kerran tehnyt siitä tuppaa tulemaan tapa, koska tämä taikina on varmasti maailman helpoin. Teet sen illalla ja paistat siitä  aamulla juuri niin monta sämpylää kuin sillä kertaa tarvitset ja panet taikinan takaisin jääkaappiin odottamaan seuraavaa aamua – tai miksei iltaa, jos vaikka huvittaisi paistaa lämmintä leipää iltateelle.

IMG_2324

NÄITÄ TARVITSET

7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl  ruisjauhoja
2 dl  kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia..
n. 10 dl vehnäjauhoja (mutta ÄLÄ lisää liikaa!)
+ kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

Huomautus 4.4.2016!  Huomaan sos. mediassa, että reseptini on jossain vaiheessa jonkun muun blogissa muokkautunut niin, että tuorehiivan tilalla on käytetty kuivahiivaa. No, se on ihan yhtä hyvä vaihtoehto ja kätevä esim. mökillä, jonne tuorehiivaa ei aina saa haalittua. Jauhosekoitus voi olla mikä tahansa tekijää miellyttää, mutta olen huomannut, että ruisjauhot antavat tosi kivan maun sämpylöille. Pääasia on, että taikinaa ei vaivata eikä tehdä liian tanakaksi ja että uuni on tarpeeksi kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä. Paras maku tulee, jos taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina.

IMG_2282  IMG_2368

Vasemmanpuoleisessa kuvassa taikina on juuri tehty. Oikeanpuoleisessa on kolme päivää jääkaapissa ollut taikina, joka pulputtaa kuin taikinajuuri.

Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.

Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.

IMG_0301

Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.

Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

IMG_2372  IMG_4703

Tästä samasta taikinasta voit tehdä myös isompia leipiä. Mutta käytä silloin enemmän jauhoja, että saat hiukan tanakamman taikinan.

Leivontailoa syksyyn!

169 Kommenttia

 1. Henkku sier

  Hei, osaatkohan kertoa syytä miksi meillä jää aina sämpylät raa’aksi sisältä?

  Ole kyllä jo pidemmän aikaa pohtinut, että meidän uunissa on jotain vikaa.. Olisikohan siinä jotain perää?

  Olemme koittaneet pitää sämpylöitä myös huomattavasti kauemmin uunissa, mutta näyttävät edelleen ihan samoilta sisältä, keskelle jää ihmeellinen raaka taikina klimppi ja muuten sämpylä tuntuu olevan vain rapeaa kuorta. Maku on herkullinen, suu tuntuma ei niinkää, koska puoliraaka taikina ei ole kovinkaan herkullista. Olemme kokeilleet tällä ohjeella jo useamman kerran 🙁

  Paistatko tasalämmöllä vai kiertoilmalla? Olemme myös näitä kumpiakin kokeilleet suosittelemallasi ja isommalla paistoajalla ja silti ei onnistu :O

  Minulla on myös huonoja kokemuksia kakkupohjan ja pannarin kanssa, joten se on herättänyt epäilykseni uunin kunnon suhteen.. Koska ainakin omien muistikuvien mukaan osasin niitäkin vielä tehdä edellisessä asunnossani 😀 😀

  • Sikke Sumari sier

   Hmmm– tähän en kyllä osaa vastausta antaa. Kokeile ensi kerralla käyttää enemmän jauhoja. Liian löysä taikina ei jaksa nousta ja sämpylä saattaa jäädä raa’aksi keskeltä. Vika voi myös olla hiivassa… Uunista en osaa mitään sanoa tietenkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *